Barion Pixel ESZEM - ISZOM EGÉSZSÉG | www.egeszsegmegoldasshop.hu
Drága Látogatónk! Tájékoztatunk, hogy mi is cookie-kat használunk a felhasználói élményed növeléséhez! Kérlek fogadd el, ahogy szoktad máshol is :) A cookie-kat bármikor törölheted a böngészőben található, „cookie-k törlése” opcióval.

ESZEM - ISZOM EGÉSZSÉG / GLÜKOZAMIN

Mi is a glükozamin?

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal. A rovarok páncélját alkotó kitin tulajdonképpen polimer (rendkívül sok összekapcsolódótt molekula) glükozamin.

Miben található?

A glükozamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Érdekesség, hogy az újzélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13% a glükozamin tartalma.

Mi a szerepe?

Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését.
A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glükozamin.
A rugalmas rostok keresztül-kasul futva térhálós szerkezetet hoznak létre, ami az adott szövetféleség vázát alkotja. Ennek a tárhálónak az üregeit töltik ki a glükozaminok, az összetett cukor- és fehérjemolekulák, a proteoglykánok. Minden glükozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek, melyekben gyakorlatilag "úszkálnak" a működő (funkcionális) sejtek. Ezen sejtek anyagcseréje (tápanyagok és oxigén odajutása, salakanyagok és szén-dioxid eltávolítása) a sejt közötti víztereken keresztül történik, ezek vannak kapcsolatban a legapróbb vérerekkel, a kapillárisokkal. A glükozaminnak azonban nemcsak statikai - az adott szövetféleség rugalmasságát biztosító - szerepe van, hanem az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz, tehát egy része folyamatosan elhasználódik. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlenné válik rendszeres pótlása. Kis mennyiségben glükozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igazán gazdag forrást a tengeri eredetű élelmiszerek jelentenek, azon belül is a kagylók. A sejt közötti vízterek mennyisége a kor előrehaladtával csökken (kiszáradás, ráncosodás), akárcsak a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében a legszembetűnőbb: fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet.

Kutatási eredmények

Egy hazai vizsgálatba 163 térdartrózisos beteget vontak be. Akik glükozamin-szulfát-kezelésben részesültek, azoknál kilenc hónap után lényegesen enyhült a fájdalom, mellékhatás pedig nem lépett fel.


HUF
HUF

A glükozamin a porcok természetes alkotóeleme.

 

Ár 5 490,00 HUF (13,90 EUR)

Létrehozva: www.eshop-gyorsan.hu

ZmVkZT